top of page
  • LaLindi

#6 smarte tips for å ta vare på brudekjolen

Brudekjolen lever kun i én dag, bryllupsdagen, men minnene vil vare livet ut. Den sentimentale verdien som knyttes opp imot kjolen varierer fra brud til brud, og mulighetene er mange når en brudekjole skal leve videre etter den store dagen. Kanskje du er av den tradisjonelle typen som drømmer om at kjolen går i arv i flere generasjoner fremover? Eller er du en av de som planlegger å gi kolen din et nytt liv med noen små justeringer?Photo: Carefully Collected www.carefullycollected.noUavhengig av hva man velger å gjøre er det viktig å sette seg inn i hvordan man best mulig tar vare på brudekjolen. Jeg vil derfor dele mine 6 tips for vedlikehold og oppbevaring med dere, som består av forhåndsregler og fremgangsmåter alle bruder burde vite.


TIPS #1

Ikke prøv å unngå ulykker

En ting man nærmest kan si med sikkerhet; Kjolen kommer til å bli ødelagt, enten det er snakk om en liten rift, eller et helt rødvinsglass i fanget. Ulykker har en tendens til å skje i bryllupsfestens hete, men man kan ikke bruke dagen på å unngå det. Mitt første tips er derfor å senke skuldrene og nyte festen til det fulle. Dette tipset er trolig mitt beste tips til dere.


TIPS #2

La en profesjonell ta seg av jobben når det kommer til vask av brudekjolen.

Se gjerne etter et sted som spesialiserer seg på bryllupskjoler og har lang erfaring. Bryllupskjoler er laget av de fineste materialer og er derfor ikke enkle å håndtere. Spør om råd i butikker der de selger brudekjoler da de ofte leverer denne tjenesten. Det er kanskje dyrt å rense kjolen, men absolutt verdt det med tanke på investeringen du gjorde da du kjøpte kjolen.


Photo: Tuva Listau-Tillpasset deg

www.tuvalistau.com

TIPS #3

Esken kjolen kom i er ikke alltid det beste oppbevaringsalternativet.

Hvis esken er laget av plast er den ikke egnet for lagring. Det er heller ikke ønskelig å la den henge i skapet da den vil ta opp plass. Prøv heller å pakke den inn i hvitt papir og lagre den i en pappeske der du har nok plass til å folde kjolen sammen uten at det dannes for mye skrukker. Har du en vintagekjole, eller brudekjole laget av naturstoff, kan du heller bruke bomullslaken som innpakning.

TIPS #4

NEI til møllkuler og kjemikalier!

Finn heller en naturlig løsning: Seder er en barvekst som bærer en behagelig duft med toner av kanel, røyk, og kvae, og er en fremtredende duft i mange parfymer og røkelse. Plasserer du en sedertrepinne i oppbevaringsesken vil det hindre dårlig lukt på en effektiv og naturlig måte. Du kan enkelt få kjøpt dette over nett på sider som Arket, Amazon, og Ebay (cedar wood sticks/balls).

TIPS #5

Unngå fuktighet og lys

Ikke oppbevar brudekjolen i kjelleren eller på loftet: fuktighet er brudekjolens verste fiende, hold kjolen unna lyset for å unngå at stoffet får gule flekker. Brudekjoler trives best i på et tørt, mørkt, og kjølig sted.

TIPS #6

Luft brudekjolen en gang i året.

Dette gjelder hvis du allerede har giftet deg og kun oppbevarer kjolen som minne. Skal du gifte deg om en god stund og allerede har kjøpt brudekjolen bør du lufte den hver tredje måned. Når du tar kjolen frem til lufting er dette et fint øyeblikk å reflektere over minnene som enten er i vente eller har passert, gi deg selv muligheten til å kjenne på dette fremfor å se på det som en praktisk oppgave.


Til neste gang


Dress: Sartoria Bassani. Photo: Petite de la Creme


Comments


bottom of page